ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η θρησκεία είναι ένα σημαντικό συστατικό στη ζωή και στον πολιτισμό των Ελλήνων και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί πολύ εύκολα απο την ποσότητα των εκκλησιών και των μοναστηριών που υπάρχουν στο νησί και στην πόλη, ένας αριθμός στην κατηγορία των εκατοντάδων.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκκλησιών ανέρχονται στον XVII και XVIII αιώνα και αποτελούνται απο μιά κεντρική μονόκλιτη οροφή, μία σημαντική πρόσοψη, ένα καμπαναριό και διακοσμημένες οροφές με τοιχογραφίες.
Είναι πολυάριθμες οι μικρές εκκλησίες που υπάρχουν στην παλιά πόλη και οι πιο χαρακτηριστικές βρίσκονται σε ένα ειδικό τμήμα.
Αντίθετα εδώ υπάρχουν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού που έχουν μία ιστορία ή ιδιαιτερότητες που τα κάνουν πιο ενδιαφέροντα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΑΣΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ

Αυτή η εκκλησία βρίσκεται στα νότια της παλιάς πόλης και για την ακρίβεια στην περιοχή της Παλαιόπολης, μιά περιοχή που περιλαμβάνει διάφορα κτίρια μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος. Είναι αφιερωμένη στους 2 Αγίους Ιάσονα και Σωσίπατρο και οι δύο ήταν μαθητές του Αγίου Παύλου και θεωρούνται ότι διέδωσαν τον Χριστιανισμό στο νησί της Κέρκυρας.
Κατασκευάστηκε τον XI αιώνα πάνω στα ερείπια ενός μοναστηριού και αποτελεί ένα απο τα ελάχιστα παραδείγματα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής που υπάρχουν σήμερα.
Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν πέτρες απο αρχαίες κατασκευές και ειδοποιήθηκαν ειδικοί κατασκευαστές απο την Αθήνα.
Εξωτερικά χαρακτηρίζεται απο την έκθεση των κόκκινων τούβλων σε σειρές που δημιουργούν υπέροχες διακοσμήσεις γύρω απο τα παράθυρα και τις πόρτες.
Αντίθετα στο εσωτερικό μπορείτε να θαυμάσετε τις εικόνες των δύο Αγίων που πραγματοποιήθηκαν τον XVII αιώνα απο τον Ε. Τζάνε της Κρητικής Σχολής και την τοιχογραφία του Αγίου Αρσενίου.
Επίσης στο εσωτερικό υπάρχουν οι τάφοι των δύο Αγίων. Απο το 1960 μέχρι το 1980 έχουν πραγματοποιηθεί διάφορα έργα αναπαλαίωσης των τοιχογραφιών και των εικόνων.


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

Στα νότια της πόλης και στο νοτιότερο τμήμα της χερσονήσου Κανόνι υπάρχει το μικρό μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία των Βλαχερνών.
Μοιάζει σαν να αναβλύζει στη μέση της θάλασσας επειδή είναι σε ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με την στεριά με ένα μικρό μονοπάτι.
Αυτή η κατάλευκη αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει στον μπλέ φόντο της θάλασσας ανέρχεται στον XVII αιώνα και η θέση στην οποία βρίσκεται δημιουργεί το τέλειο σκηνικό για μιά φωτογραφία.
Για να μπείτε πρέπει να περάσετε απο μία καμάρα στην βάση του καμπαναριού που οδηγεί σε μιά μικρή αυλή απο όπου μπορείτε να μπείτε στην εκκλησία. 

 

 

 

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ

Ακριβώς μπροστά απο το μοναστήρι της Βλαχέρενας υπάρχει ένα νησί που ονομάζεται Ποντικονήσι στο οποίο υπάρχει μόνο ένα κτίριο, η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Παντοκράτωρ.
Σύμφωνα με μιά ερμηνεία της Οδύσσειας αυτό το νησί ήταν το πλοίο του Οδυσσέα που ο Ποσειδώνας μεταμόρφωσε σε βράχο ενώ σύμφωνα με έναν άλλο μύθο ήταν ο βράχος στον οποίο καταστράφηκε το πλοίο του Οδυσσέα κατά την διάρκεια μιάς καταιγίδας.
Κατασκευάστηκε τον XIII αιώνα και μπορείτε να την επισκευθείτε με καίκι το οποίο αναχωρεί απο το απέναντι λιμανάκι.
Το Βυζαντινό παρεκκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού περιλαμβάνει τις αναμνηστικές πλάκες που υπενθυμίζουν την επίσκεψη της αυτοκράτηρας Ελασάβετ της Αυστρίας και του αρχιδούκα Ροδόλφου το 1800.


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ

Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας σε κοντινή απόσταση απο το καινούργιο λιμάνι και για την ακρίβεια στην οδό Ανδρεάδη, μιά οδό που οδηγεί στην πλατεία San Rocco.
Δεν βρισκόμαστε στην παλιά πόλη, αλλά στο καινούργιο τμήμα της πόλης.
Η ιστορία του ξεκινάει το 1743, όταν κατασκευάστηκε, αλλά ήταν πολύ σύντομη γιατί κατά την διάρκεια του Γαλλορωσικού/τουρκικού πολέμου (1799)καταστράφηκε.
Αργότερα ανακατασκευάστηκε και έγινε ένα απο τα πιο σημαντικά μοναστήρια του νησιού, γιατί εκεί φυλάσσονται το σώμα του Ιωάννη Καποδίστρια και του Τζαβέλα, ήρωα της επανάστασης.
Αφιερωμένος στην Παναγία αυτός ο ναός απο αρχιτεκτονική άποψη έχει κατασκευαστεί απο μια κιονοστοιχία σε 3 πλευρές και απο ένα καμπαναριό –πύργος.
Όμως αυτό που το κάνει διάσημο είναι το σύνολο των έργων που βρίσκονται στο εσωτερικό του όπως εικόνες, τοιχογραφίες και κειμήλια του XVII αιώνα υλοποιήμένα απο τους Τζάνε, Κουτούζης, Πουλάκης ,Καντούνης και μερικούς απο τους πιο διάσημους ζωγράφους της εποχής.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ

Όπως και η προηγούμενη και αυτή η μικρή εκκλησία βρίσκεται σε ένα μικρό νησί που συνδέεται με την στεριά με ένα μονοπάτι.
Αυτή την φορά όμως βρισκόμαστε βόρεια της πόλης στον όρμο Γουβιά.
Η θέα απο εδώ είναι υπέροχη διότι μπορείτε να θαυμάσετε όλο τον κόλπο, την παλιά πόλη και την Αλβανία.
Η κατασκευή είναι πολύ απλή και δεν έχει ιστορική σημασια, αλλά το περιβάλλον είναι πραγματικά συναρπαστικό κυρίως το ηλιοβασίλεμα.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ

Το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας πήρε το όνομά του απο την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται στην κορυφή του ακρωτηρίου και χαρακτηρίζει όλη την περιοχή.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1225 και αργότερα τον XVIII αιώνα κατασκευάστηκε η εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και τα κελιά των μοναχών.
Σήμερα το εσωτερικό του μοναστηριού έχει μιά αυλή με καμάρες και ένα κτίριο που φιλοξενεί ένα μουσείο με Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, ιερά βιβλία, σκεύη και ενδυμασία τελετών.
Η θέα απο το μοναστήρι είναι πραγματικά μαγευτική και εκτός απο την θάλασσα μπορείτε να θαυμάσετε το νησάκι απέναντι απο την παραλία που μοιάζει στο σχήμα ενός καραβιού.


 

 
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

Για να φθάσετε σε αυτό το μοναστήρι πρέπει να φθάσετε στο πιο ψηλό σημείο του νησιού.
Στην κορυφή του ομώνυμου βουνού το μοναστήρι Πανοκράτορας διαθέτει θέα 360 μοιρών σε ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας και τα κοντινά νησιά.
Η πρώτη κατασκευή πραγματοποιήθηκε το 1347, αλλά καταστράφηκε το 1537.
Αυτό που υπάρχει σήμερα ανέρχεται στα τέλη του 1600.Εκτός απο την πέτρινη εκκλησία υπάρχουν και εσωτερικές αυλές.
Μπαίνοντας στο μοναστήρι δεν θα έχετε την αίσθηση ότι είστε σε ένα παλιό, αλλά αντίθετα σε ένα μοντέρνο και καλά κατασκευασμένο κτίριο. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου προσκυνητές απο όλη την Κέρκυρα έρχονται στη γιορτή του Παντοκράτωρ.
Κατά μήκος του δρόμου που ανεβαίνει στο βουνό φαίνονται τα φώτα των κεριών όλων εκείνων των ατόμων των γύρω χωριών που ανεβαίνουν στο μοναστήρι γαι την γιορτή.

 

 

 
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται 1 χιλιόμετρο απο το χωριό Νυμφές στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένα απο τα πιο παλιά χριστιανικά κτίρια του νησιού της Κέρκυρας. Πολύ χαρακτηριστικός είναι και ο μύθος που το συνοδεύει κατασκευασμένο απο τους γονείς του ασκητή Αρτεμίσοιυ Παισιου στην μνήμη του γιού τους ο οποίος δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον τόπο στον οποίο έζησε σε απομόνωση.
Όταν ο ασκητής είδε τους γονείς του που χωρίς την θέληση του ήρθαν για να τον πάρουν έσκαψε μία τρύπα και μπήκε μέσα για να προσευχηθεί, τότε μιά πέτρα έπεσε, σκέπασε την τρύπα και τον έθαψε.
Οι γονείς που δεν μπορούσαν να τον ελευθερώσουν αποφάσισαν να τον αφήσουν στο μέρος που τόσο πολύ αγάπησε και εκεί κατασκέυασασν το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης.
Την εκκλησία δεν θα την βρείτε πάντα ανοιχτή, αλλά δίπλα υπάρχει ένα παλιό κτίριο που αποτελούσε μέρος του μοναστηριού και σήμερα είναι εγκαταλελειμένο.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν πέτρινες δεξαμενές, λιθάρια και άλλα αντικείμενα.

 

 

 

 

 


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Αυτό το μοναστήρι είναι ένα σύμβολο πίστεως απο το 1400 και βρίσκεται στο μικρό χωριό Κλιματιά στα βουνά στο βόρειο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας.
Έγινε διάσημο για τις τοιχογραφίες που ανέρχονται στον XVII αιώνα και τις εικόνες του 1850.
Η πανοραμική θέση του και το χωριό στο οποίο βρίσκεται, το οποίο έχει παραμείνει άγνωστο στο τουρισμό έιναι ένας ακόμη λόγος για να επισκευθείτε αυτό το μικρό μοναστήρι.
Για να φθάσετε εκεί υπάρχει ένας χωματόδρομος που ξεκινάει απο την Κληματιά.
Μόλις φθάσετε στην κορυφή του βουνού θα βρείτε ένα μικρό κτίριο που συμπεριλαμβάνει την εκκλησία και το κατάλυμα του πάπα. Αυτό το μικρό μοναστήρι το φροντίζουν 3 ιερείς οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν ερημίτες εξαιτίας της απόστασης απο κατοικοιμένα κέντρα και την λιγοστή παρουσία επισκεπτών.
Το πανόραμα είναι υπέροχο και απο εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την θέα πρός την Αλβανία και τα Διαπόντια νησιά. 

 

 

 

 

 
Corfu-KerkyraΕπικοινωνία Corfu-Kerkyra.eu